Klíma okosan Önnek a szakértőtől...
Telefon: 06-1-666-7050
Hívjon!

Klíma kalkulátor

Klíma kalkulator

Ózon Klíma videó

Klíma videó

Mi a Fan-coil?

A Fan-coil: az angol „fan coil” elnevezés- ventilátor (fan) hőcserélőt, kalorifert (coil) jelent - szó szerinti fordításban, a továbbiakban ezt fogjuk használni, mivel szakmai körökben ez az elterjedtebb és ismertebb, de hívják még hűtő konvektornak, ventilátoros- konvektornak stb. is.

Ez egy lamellás hőcserélő felület, amelyen egy ventilátor segítségével a helyiség levegőjét átáramoltatjuk. A hőcserélő csövekre erősített apró bordák sokasága, ezáltal többszörösére megnövekedik a hőleadó felület egy hagyományos radiátorhoz képest.

A nagy hőcserélő felület és a ventilátoros levegő keringtetésnek köszönhetően a berendezés hűtésre is alkalmas, amennyiben hideg vizet keringtetünk rajta keresztül.

A hagyományos radiátorok több okból sem alkalmasak a hűtésre. Az egyik ok; a hideg felületen keletkező kondenzáció, amely a radiátoroknál szabadon a padlóra csöpögne, a másik ok, a hűtéshez túl kis hőcserélő felület.

A Fan-coil alkalmas fűtésre és hűtésre

Amennyiben a berendezést csak fűtésre szeretnénk használni, akkor a hagyományos, zárt fűtésrendszerben a radiátorok helyett kell felszerelni. A berendezés ára, mivel jóval többet tud, mint egy hagyományos radiátor, természetesen arányosan drágább.

  • A fan coil alkalmazása ott célszerű, ahol a hűtést is meg kell oldani, és a költségek is fontosak.

Hűtés esetében a rendszert szükséges még kiegészíteni egy folyadékhűtővel, amely a hidegvizet szolgáltatja. Amennyiben ezt a hidegvizet keringtetjük a Fan-coilon keresztül, akkor az hűteni fogja a helyiség hőmérsékletét.

  • A folyadékhűtő kiválasztási szempontjait a későbbiek során fogjuk megvizsgálni.

Kétcsöves és négycsöves Fan-coil

A kétcsöves esetében a hűtő víz ugyanabban a csőpárban kering, mint a fűtővíz. Szezonálisan kell a hőközpontban kiválasztani a fűtési vagy hűtési üzemmódot.

  • A fentiekből következik, hogy a Fan-coilon csak két csonk van, és egy hőcserélő, amelyben felváltva hideg (nyáron) illetve melegvíz (télen) kering.

A négycsöves változatoknál viszont külön rendszert kell kiépíteni a téli illetve a nyári üzemnek. Külön csőpáron kering a fűtővíz, és külön csőpáron, a melegvíztől függetlenül a hűtővíz, ezért hívják "négy csöves" rendszernek.

A Fan-coil ebben az esetben két egymástól független hőcserélőt tartalmaz, és négy vízoldali csonkja van.

Az előnye a négycsöves berendezésnek a kétcsöveshez képest, hogy a berendezés automatikusan, az igényeknek megfelelően hűteni vagy fűteni tud, szinte azonos időben, emberi beavatkozás nem szükséges az átálláshoz, és központi átkapcsolás sem szükséges a kazán és a folyadékhűtő között.

Ezáltal pl. átmeneti időben (Március, Október) az épület északi tájolású helyiségeiben fűtenek, míg a déli tájolású részben hűtenek, természetesen azonos időben!

  • Erre a módra akkor lehet szükség, ha a helyiség magasabb komfortfokozatú (Pl. bankok, irodák, laborok stb.), vagy
  • a helyiség belső hőmérséklete nem függ a külső időjárástól,
  • nagy üvegfelületekkel rendelkezik az épület, ezért
    • a nap egyik időszakában hűteni kell, a másik részében viszont fűteni (pl. számítógép termek, laborok, nagy ablakfelülettel rendelkező helyiségek stb.), vagy nagy az eltérés különböző helyiségek igényei közt.

Négycsöves rendszer választása esetében szükséges egy-egy mágnesszelep alkalmazása a Fan-coil fűtés és hűtés oldali csonkjain.

Fűtéskor a hűtési mágnesszelep van zárva, és hűtéskor viszont a fűtési szelep zárt, így elkerülhető, hogy a Fan-coilon egy időben hideg és meleg víz is áramoljon. A szelepeket a termosztát vezérli- zárja/nyitja, ezért négycsöves rendszer esetében erre alkalmas vezérlő- termosztát szükséges.

Négycsöves rendszer további előnye, hogy a fűtési hőcserélő kisebb felületű, mint a hűtési hőcserélő, ezért a fűtési teljesítménye a Fan-coilnak összhangban van a hűtési teljesítménnyel.

  • Vagyis nem áll fenn az a veszély, mint a kétcsöves rendszer esetében, hogy a fűtési teljesítmény – szükségtelenül - sokkal nagyobb, mint a tényleges, a helyiség által igényelt.
  • Négycsöves rendszer esetében, éppen ezért meg kell vizsgálni, és méretezni a Fan-coilokat téli esetre is.

Az Önnek legjobb Fan-coilra van szüksége?

Keressen bennünket, és megtaláljuk a hosszú távon legkedvezőbb megoldást rendelkezésre álló keretéből.

Az Ön neve*:
E-mail címe*:
Telefonszáma:
Tárgy:
Írja meg üzenetét:
Melléklet csatolása:
Kód*:
=

A *-gal jelölt mezőket mindenképp töltse ki!
Adatait bizalmasan kezeljük. Harmadik félnek nem adjuk ki. Munkaidőben 24 órán belül, munkaidőn kívül a következő munkanap délelőttjén visszahívjuk.

         
Ózon Klímatechnika
SzakemberÜgyfeleink mondták

"Családi házunk energia fogyasztásának csökkentése miatt kerestem meg a céget először. Azóta napkollektoros rendszert és hőszivattyút is telepítettek, amivel teljessé tették házunk gépészeti rendszerét."
Papp I., Gödöllő