Klíma okosan Önnek a szakértőtől...
Telefon: 06-1-666-7050
Hívjon!

Klíma kalkulátor

Klíma kalkulator

Ózon Klíma videó

Klíma videó

Napkollektor

Napkollektor beépítésével a nap energiájának felhasználásával állíthat elő meleg víz készítésre és fűtésre használható energiát.

Miért ajánljuk a napkollektort annak ellenére, hogy Magyarország nem déli fekvésű?

A napsugárzás intenzitása szempontjából országunk különböző régiói között jelentős eltéréseket nem fedezhetünk fel. Magyarország elhelyezkedéséből adódóan a napból érkező teljes kisugárzott energia kb. 50% közvetlen sugárzás és 50% szórt sugárzás arányban oszlik meg. Ezt a magas szórt sugárzási arányt használjuk ki a vákuumcsöves napkollektorok alkalmazásával, hiszen a napkollektorok szórt sugárzás esetén is képesek hőt termelni.

Milyen előnyei vannak a hőcsöves napkollektornak?

vákuumcsöves napkollektor

  • A hőcsöves (heat-pipe) rendszerű vákuumcsöves napkollektor használatának egyik legfontosabb előnye, hogy nem csak napsütéses időben, hanem szórt fény esetén is képes hőt termelni.
  • További előny, hogy a kollektor részegységei kis helyen elférnek, ezáltal bonyodalmak nélkül a telepítés helyszínére szállíthatóak. Mivel a vákuumcsöves napkollektorok a telepítés helyén kerülnek összeállításra, így a szállításhoz és mozgatáshoz egy szerelő és egy szokványos gépjármű elegendő. Ezzel megtakaríthatóak a nagyobb rendszerek esetén a daruzási és szállítási plusz költségek.
  • A hőcsöves rendszerű vákuumcsöves kollektorok további előnye, hogy a csövek különállóan csatlakoznak a gyűjtőbe, így az esetleges meghibásodások, törések esetén azok egyesével a rendszer leállítása nélkül cserélhetőek.

Hogyan működik a napkollektor?

A hőcsöves rendszerű kollektor egy vákuumcsőben (cső a csőben üvegcső, két üveg között vákuum, végeken membránnal lezárva) elhelyezett hőcsőből áll. A napkollektor működése során a belső üvegcső speciális szelektív abszorpciós bevonata elnyeli a beérkező napsugárzást, és a hőenergiát továbbítja a hővezető lemezen keresztül a hőcsőbe. A hőcsőben található speciális folyadék a hő hatására felforr (alacsony hőmérsékleten is), a keletkező gőz felszáll a felső kondenzátor részbe, ahol felmelegíti a gyűjtődobozon átáramló közeget (víz-glykol keverék) és eközben lekondenzálódik. A lekondenzálódott folyadék ezután visszacsorog a hőcső alsó részébe, ahol ismét hőt vesz fel megvalósítva ezzel egy körfolyamatot.

Létezik síkkollektor is?

A sík napkollektor két fő alkotó eleme az alumínium profilokból készített keret, valamint maga a kollektor felület az abszorberlemezzel a vörösrézcső hálózattal és a speciális üveggel. A titánium bevonatú abszorberlemez (amelynek bevonata olyan porózus szerkezetű, sötét lila réteg, amely a napsugárzást közel 100%-ban elnyeli, és ugyanakkor megakadályozza a veszteséget jelentő visszasugárzást. Hátoldalán vörösrézcső csőhálózat található, melyet fejlett ultrahang technológiával rögzítenek. Ebben a rézcső hálózatban áramlik a hőtovábbító folyadék, mely elszállítja a kollektorban termelt hőt a víztartályba. A folyadékot a téli időszak miatt fagymentessé kell tenni, ezért fagyálló koncentrátumot használunk a rendszer napkollektoros körében. Erre a legalkalmasabb anyag a polipropilén glikol, mely nem mérgező, és jól ellenáll a magas hőmérsékleti ingadozásoknak is.

A kollektorban az abszorberlemez alatt hőszigetelés található, mely megakadályozza a megtermelt hő elvesztését. A napkollektort felülről egy speciális, biztonsági üveg védi, amely igen rugalmas, fémben szegény edzett üveg, és nagy a fényáteresztő képessége. A kollektor teste, kerete a beépítés módjától függetlenül nagy szilárdságú alumínium ötvözet. A kollektortest szerelhető kivitelű.

Az sík kollektor könnyen integrálható a különböző tető fajtákba. A beépítés megkönnyebbítéséhez szerelő készletek állnak a rendelkezésünkre. A napkollektor szerelés során ezeknek a készleteknek a segítségével a kollektorok biztonsággal rögzíthetőek. Mindezen tulajdonságoknak köszönhetően biztosítható az a kivételes hőhasznosítás, amire a síkkollektorok képesek.

Több neves gyártó teljes kínálatából az Önnek legjobb megoldást fogjuk javasolni!

Napkollektor beépítésére van szüksége?

Keressen bennünket, és megtaláljuk a hosszú távon legkedvezőbb megoldást rendelkezésre álló keretéből.

Az Ön neve*:
E-mail címe*:
Telefonszáma:
Tárgy:
Írja meg üzenetét:
Melléklet csatolása:
Kód*:
=

A *-gal jelölt mezőket mindenképp töltse ki!
Adatait bizalmasan kezeljük. Harmadik félnek nem adjuk ki. Munkaidőben 24 órán belül, munkaidőn kívül a következő munkanap délelőttjén visszahívjuk.

         
Ózon Klímatechnika
SzakemberÜgyfeleink mondták

"Családi házunk energia fogyasztásának csökkentése miatt kerestem meg a céget először. Azóta napkollektoros rendszert és hőszivattyút is telepítettek, amivel teljessé tették házunk gépészeti rendszerét."
Papp I., Gödöllő